سالامبا ساروانگاسانا(ساروانگاسانا)- ایستادن روی شانه و دور آن
Salamba sarvangasana-shoulder stand pose
سالامبا ساروانگاسانا یا به اختصار، ساروانگاسانا، ایستادن یا رفتن روی شانه، در یوگا یک آسانا یا حرکت معکوس و تعادلی است. قطعا انعطاف و قدرت نیز برا ی اجرای حرکت نیاز است. تنوع اجرا و دور آن بعد از تسلط در اجرای حرکت به همراه ابزار و مدت زمان توقف با توجه به توان فردی، از نکات مورد توجه در این پست است.
“سا به معنی همراه و همدیگر، آلامبا به معنی تکیه گاه و پشتیبان، سالامبا به معنی حمایت یا راست نگهداشتن است. ساروا یعنی همه و تمام و کمال. آنگاه به معنی دست و پا یا بدن است. در سالامبا ساروانگاسانا تمام بدن از تمرین سود میبرد و به همین دلیل آسانا چنین نامیده شده است.(پرتوی بر یوگا، نوشته استادآئینگر و ترجمه اقتداری، صفحه ۲۴۵).”
– در فرم نهایی اجرای ساروانگ آسانا، امتداد پنجه و مچ پا، زانو، لگن و شانه ها در یک راستا قرار دارند. توجه به راستای بدن و تکیه گاه در هر حرکت مهم است. در اسلاید بعدی نکات مقایسه ای را میتوانید مشاهده نمایید.
فرم صحیح قرار گرفتن شانه ها روی زمین و امتداد دست ها مهم است. چرخش صحیح شانه و اصطلاحا” رول شدن شانه” در این حرکت مهم است. بنابراین افراد باید ابتدا در آساناهایی که شانه همانند ساروانگ آسانا چرخش دارد اما وزن کمتری روی شانه است( مانند ستو باندا ساروانگاسانا) را تمرین کنند و بعد از افزایش مهارت، ساروانگ اسانا را انجام دهند. .( با کلیک روی هایلایت آبی رنگ ستوباندا می توانید وارد صفحه آن اسانا شوید و ستوباندا را بیشتر مطالعه نمایید).
مطابق تصویر بالا، در ستو باندا ساروانگاسانا پاها روی زمین است و وزن لگن و پاها روی شانه و گردن همانند ساروانگاسانا نیست و فراگیر فرصت دارد تا با فشار کمتر و در نتیجه آسیب کمتر، چرخش صحیح شانه و جای دست ها را تمرین و اصلاح کند.
-ویپارانا کارنی آسانای مقدمه بر ساروانگاسانا است. لازم به یادآوری است که قبل از فراگیری ساروانگ آسانا لازم است تا فراگیر در ” ویپاریتا کارنی” تسلط پیدا کند.زیرا در ویپاریتاکارنی، دستها در زیر لگن قرار میگیرد و از وزن اضافه بر روی شانه و گردن کاسته می شود و همچنین مچ پا و لگن در یک امتداد هستند و دیگر در امتداد با سرشانه ها نیستند و همراه با حمایت دست ها، از وزن پا و لگن بر روی نیمه بالایی بدن کم میکند، بنابراین وزن کمتری روی شانه ها قرار میگیرد.( در مقایسه با ساروانگاسانا است). تصاویر بعدی.
اجرای ساروانگاسانا با دیوار برای مبتدی ها توصیه میشود.
همچنین برای جلوگیری از آسیب بر مهره های گردنی، در سبک آئینگر یوگا از ساپورت یا حمایت استفاده می شود که به آن ” ساپورت ساروانگ آسانا” می گویند. ساپورت( مانند پتوی تا شده) در زیر شانه ها قرار میگیرد. امتداد گردن و سر روی زمین است. سر شانه از انتهای ساپورت ۴ انگشت فاصله دارد . نحوه استفاده از ابزار (یا همان ساپورت یا حمایت) باید صد در صد تحت نظارت مربی باشد و بعد از چندین جلسه رفع اشکال، فراگیر میتواند با رعایت کلیه اصول، از ابزار برای اجرای بهتر و درک بهتر حرکت و نیز تنوع در اجرا، آسانا را انجام دهد.
در اسلایدهای بعدی ” ساروانگ آسانا با صندلی نشان داده شده است که آساناها به ویپاریتا کارنی نزدیک تر هستند و سپس لگن و پا از صندلی جدا شده و راستای مچ و زانو و لگن و شانه در یک امتداد قرار می گیرند.
تصویر بالا ساروانگ آسانا با صندلی بعد از اجرای ویپاریتاکارانی با صندلی است. اجرای ساروانگاسانا با ابزار کمکی دیگر را در تصویرهای بعدی میتوانید ببینید.
تنوع های اجرای ساروانگاسانا و دور آن، ستون مهره ها را در حرکت های معکوس و همچنین خم به جلو، خم به پهلو (جانبی) و همچنین خم به عقب، تقویت میکند.
“دور ساروانگاساناها را بعد از ۵ تا ۱۰ دقیقه یا بیشتر( بر حسب توانایی) ماندن در ساروانگاسانا ۱ میتوان به ترتیب و پشت هم انجام داد. آنها را به نوبت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه در هر طرف انجام داد. به جز هالاسانا که باید ۳ تا ۵ دقیقه پشت هم ادامه یابد.( پرتوی بر یوگا، نوشته استاد آئینگر، ترجمه اقتداری، صفحه ۲۵۲)”
–
-سالامبا ساروانگاسانا ۱(۲۳۴)
-سالامبا ساروانگاسانا ۲ (۲۳۵)
-نیرلامبا ساروانگاسانا ۱ (۲۳۶)
-نیرلامبا ساروانگاسانا ۲ (۲۳۷)
-هالاسانا(۲۳۹- ۲۴۰- ۲۴۴)
-کارناپیداسانا(۲۴۶- ۲۴۵)
-سوپتاکوناسانا( ۲۴۷)
-پارشوا هالاسانا( ۲۴۹)
-اکاپادا ساروانگاسانا( ۲۵۰)
-پارشوا ایکاپادا ساروانگاسانا( ۲۵۱)
-پارشوا ساروانگاسانا( ۲۵۲- ۲۵۳- ۲۵۴))
-ستو باندا ساروانگاسانا(۲۵۶- ۲۵۷- ۲۵۸- ۲۵۹)
نام دیگر ستوباندا، اوتانا مایوراسانا است.
-اکاپادا ستوباندا ساروانگاسانا= اکاپادا اوتانا مایوراسانا (۲۶۰)
-اوردوا پادماسانا در ساروانگاسانا (۲۶۱)
-پارشوا اوردوا پادماسانا در ساروانگاسانا ( ۲۶۴- ۲۶۵)
-اوتانا پادما مایوراسانا ( ۲۶۶- ۲۶۷)
-پینداسانا در ساروانگاسانا (۲۶۸- ۲۶۹)
-پارشوا پینداسانا در ساروانگاسانا (۲۷۰-۲۷۱)
-“پس از شیرشاسانا و دور آن همیشه باید ساروانگاسانا و دور ساروانگاسانا تمرین شود.دیده شده است کسانی که فقط شیرشاسانا را انجام میدهند بدون اینکه به ساروانگاسانا و حرکت های دور آن بروند، مستعد از کوره در رفتن بر سر چیزهای بی اهمیت و زود تحریک شدن هستند. تمرین ساروانگاسانا بعد از شیرشاسانا این حالت را کنترل میکند.اگر ساروانگاسانا مادر آساناها است، شیرشاسانا را میتوان پدر تمام آساناها دانست و درست همانگونه که پدر و مادر هردو برای آرامش یک خانه لازمند، تمرین هردوی این آساناها برای سالم نگهداشتن بدن،و برای ساکت و در آرامش نگهداشتن ذهن ضروری اند”.(پرتوی بر یوگا، صفحه ۲۲۷).
هالاسانا و ساروانگاسانا همواره در کنار هم و با هم اجرا میشوند.
“کسانیکه فشارخون بالا دارند نباید ساروانگاسانا ۱ (۲۳۴) را تمرین کنند، مگر اینکه ابتدا هالاسانا(شکل ۲۴۴) را انجام دهند و بتوانند حداقل سه دقیقه در آن بمانند.(پرتوی بر یوگا صفحه ۲۵۲).
– امیدوارم با معرفی این آسانا با ابزار متفاوت، انگیزه تمرینی خوبی برای یک تجربه اجرایی متفاوت دیگر، برای شما فراهم شده باشد.
کانال تلگرام t.me/SamiyaSafaeiYoga