امکان توقف کامل ذهن امکان پذیر نیست اما میتوان با یک موضوع مشخص(بسته به نوع و سبک های مختلف تمرکزی) ذهن را درآن ” یک موضوع” مشغول نگه داشت و از پراکندگی ذهن جلو گیری کرد. به عبارت بهتر، میتوان با تمرکز ذهن روی یک موضوع، از پراکندگی آن جلو گیری کرد.
وقتی ذهن را از موضوعات دیگر جدا می کنیم و به سمت موضوع واحدی جلب می کنیم، به این فرایند” پراتیاهارا” میگویند. یعنی باز پس کشیدن حواس از موضوعات جلب کننده حواس.
زمانیکه ذهن از موضوعات پراکنده به سمت یک موضوع واحد هدایت می شود، تمرکز یا ” دهارانا” صورت می گیرد.
فرایند تمرکز ساده نیست و نیاز است تا فرد تکنیک ها و روشهای مختلفی را تجربه و امتحان کند تا تکنیک و روش تمرکزی مورد علاقه خود را از بین آنها انتخاب کند.
توجه به تنفس، آگاهی از دم و بازدم و به نوعی ارتباط برقرار کردن با نحوه تنفس و حجم هوای دمی و بازدمی( توجه به انواع تمرین های تنفسی یا پرانایاما) یکی از ابتدایی ترین و اتفاقا پر کاربرد ترین و مفید ترین تکنیکهای تمرکزی است.
نگاه کردن به شعله شمع، نگاه کردن به گلبرگهای یک گل، نقاشی کردن، رنگ آمیزی، کلیه کارهای هنری، پیاده روی های طولانی و ….. همگی انواع مختلفی از فعالیتهای تمرکزی هستند. به عبارتی می توان گفت: هر فعالیت ممتد که باعث باز پس گیری حواس از دیگر موضوعات جلب کننده حواس شود، میتواند بعنوان یک فرایند تمرکزی در نظر گرفته شود. گاهی به مدت زمان حداقل بیست دقیقه تمرین یکنواخت و ممتد، تاکید و توجه داده می شود.
نوع فعالیت یا فرایند تمرکزی شما چیست؟
بينهايت مفيد و ارزشمند! موفق باشيد.
ممنون سمیرا جان